pondelok 6. októbra 2014

Sušienky KOKA - kokosové retro

Žltá papierová krabica s obrázkom kokosového orechu a vo vnútri celofánový sáčok a v ňom príliš málo kokosových sušienok :) to sú koka sušienky. Keď som natrafila na recept na internete bola som veľmi potešená. 
Nie, nie je to môj recept, našla som ho na  tomto blogu: http://unasnakopecku.blogspot.sk. 
Receptov na KOKA sušienky je plný internet, ale čo mi vadí na väčšine zverejnených receptoch je, že maslo nahrádzajú margarínmi. Dôvod prečo piecť sušienky, keksy a koláče doma je hlavne v mojom prípade snaha vyhnúť sa stuženým rastlinným tukom, ktoré povedzme si pravdu nie sú nič moc spolu s rôznymi dochucovadlami, farbivami a inými E...E...E.




Keďže sa nám blíži jeseň, teda už je vlastne tu  treba si do zásoby napiecť sušienok k čaju alebo kávičke :). Pokiaľ z akéhokoľvek dôvodu nemôžete jesť kakao (ľudia trpiaci dnou) môžete kakao v sušienkach úplne vynechať, alebo ho nahradiť napríklad škoricou (skúšali sme - sú super také vianočné- niet nad vianočnú atmosféru uprostred júna :)) ).
Takže tu je recept na 1 dávku , ja vždy robím sušienky z 1 a pol dávky.

KOKA maslové sušienky

100 g kokosu
240 g hladkej múky
220 g masla
1 žĺtok
120 g cukru (ja dávam trošku menej, ale ako komu chutí :) )
3 polievkové lyžice kakaa
štipka soli
vidlička, papier na pečenie, plech

Postup:


Maslo si hodnú chvíľu pred samotným začiatkom vyberieme z chladničky. Zmiešame si všetky sypké zložky uvedené v recepte (múka, kokos, cukor, kakao a štipku soli) Akonáhle to vyzerá všade rovnako pridáme maslo a žĺtko.Vypracujeme na parádnu hmotu, čím viac miesime tým nám to ide lepšie :). Z hmoty si môžeme vytvarovať valec, guľu , alebo akýkoľvek ľubovoľný tvar. 

Na plech dáme papier na pečenie a z nášho valca, gule, alebo tvaru si odštipujeme približne rovnaké množstvo z ktorého tvarujeme guľôčky a ukladáme ich na plech. Veľkosť guľky si určite sami, moje sa ku koncu zväčšujú nakoľko sa toho chcem už zbaviť :). Nechávame si medzi nimi dostatočnú vzdialenosť. Ak máme plech zaplnený, vezmeme si vidličku a roztláčame ich do plackovitého tvaru.



Pečiem ich na 190°C asi 10 minút. Keď disponujete teplovzdušnou rúrou môžeme piecť na dvoch plechoch súčasne. Kuchyňou sa šíri vôňa Karibiku :) Po upečení ich nechávam trochu vychladnúť na plechu, za horúca sú príliš krehké. Uvarme si čaj a vychutnajme si kokosky - mňam :)           P.S. mimochodom v šálke (na fotke) nie je namrvená sušienka, ale kúsky sypaného tureckého čaju ktorý mi uvaril môj drahý :)




5 komentárov:

  1. Pekné fotky... Slabinou blogov o varení býva často fotodokumentácia a mizerne nafotené sprievodné obrazky, ale tento blog je presný opak (v dobrom). Pokračuj!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj mňa upútala grafická úprava. Je pekná, vkusná s naozaj veľmi vydarenými peknými fotografiami. Milý sprievodný text aj nás navnadil urobiť si doma kokosovú idilku pri šípkovom čaji.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem za recept, dnes idem vyskusat🍪🍪🍪

    OdpovedaťOdstrániť